Wykonanie
3 szklanki
maki pszennej1
jajko60g
cukru4 łyżki roztopionego
masłapół łyżeczki
soliszklanka ciepłego (nie gorącego!)
mleka20 g świeżych
drożdży lub 10 g suchychwypestkowane
śliwkiPrzesianą
mąkę wymieszać z
drożdżami. Ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn.
Doda jajko,
mleko,
masło,
sól i
cukier. Wyrabiać do gładkości. Przykryć ściereczka i odstawić do momentu kiedy podwoi swoją objętość.Po tym czasie ponownie wyrobić. Podzielić na części wielkości środka dłoni i zrobić placuszek. Na każdym ułożyć
śliwkę lub dwie (w zależności od wielkości). Skleić tworząc coś ala "cycuszek". Ustawiać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby każda bułeczka miała wokół siebie miejsce. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie posmarować wierzch
mlekiem i posypać odrobina
cukru. Piec ok 30 min. w temp. 175 stopni C.