ßßß Cookit - przepis na Buchty drożdżowe ze śliwkami

Buchty drożdżowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Cudownie delikatne ciasto drożdżowe - jedno z moich ulubionych :) Dzisiejsze buchty to siostrzana wersja już wcześniej prezentowanych (klik). Dzisiaj konfiturę lub czekoladę postanowiłam zastąpić śliwkami których tak dużo o tej porze roku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo gorąco Wam polecam :)
Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
40g drożdży
50g cukru
250ml letniego mleka
40g rozpuszczonego wystudzonego masła
2 jajka lekko roztrzepane
1/2 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
ponadto:
16-20 śliwek
1 roztrzepane jajko
Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
Drożdże i cukier wsypać do letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 5-10 min. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajka i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczone masło i nadal wyrabiać. Ciasto ma być miękkie i elastyczne ale ładnie odchodzić od miski. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). U mnie zajęło to ok 45 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice i krótko wyrobić. Podzielić na ok 50g kawałeczki (u mnie ok 19 sztuk). Dno tortownicy (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić.
Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoni, wsadzić wydrylowaną śliwkę i skleić bułeczkę. Ciasno układać jedna obok drugiej, klejeniem do spodu. Odstawiamy do napuszenia na ok 20 minut. W tym czasie można nagrzać piekarnik do 190-200 stopni. Napuszone buchty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut (po 15 minutach przykryć folią). Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/10/buchty-drozdzowe-ze-sliwkami.html