Wykonanie
Przepis na ciasto
śliwkowe wzięty ze starego zeszytu z przepisami mojej babci. Zwykłe
ciasto drożdżowe – mało słodkie,
śliwki i kruszonka . Bez czasu potrzebnego na rośnięcie to ciasto jest chyba jednym z najbardziej ekspresowych.Jako dziecko byłam wręcz uzależniona od
śliwek. Potrafiłam je jeść w każdej postaci, od suszonych przez takie w cieście a na takich w
czekoladzie skończywszy. Było wiadomo, że jeżeli w jakiejkolwiek potrawie znajdzie się
śliwka to
Magda na pewno to zje.Miałam to szczęście, że dostęp do
śliwek mieliśmy praktycznie nieograniczony i gdy tylko nastawał sezon moja babcia wręcz wiadrami przynosiła je z działki. Zawsze wtedy w domu była „akcja wekowanie”, do kuchni nie dało się wejść a wszędzie przewracały się słoiki ze
śliwkami o occie,
śliwkami w
syropie czy kompotem ze
śliwek. Chyba żadnych
owoców nie „zabezpieczało” się w takich ilościach jak właśnie tych.Ze względu na zapał ogrodniczy babci w mojej diecie dominowały
śliwki i
pomidory. Przez cały rok…
Składniki:około 500g
śliwek – mogą być mrożone4 szklanki
mąki50g świeżych
drożdży50g roztopionego
masłaszklanka ciepłego
mleka6 łyżek
cukru1
jajkoszczypta
soliDrożdże zasypujemy
cukrem i mieszamy z ciepłym
mlekiem (można dodać dwie łyżki
mąki). Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 20 minut. Dodajemy
masło, resztę
mąki oraz
jajko i wyrabiamy gładkie ciasto (ja zagniatałam mikserem z końcówką hak, można również włożyć wszystkie składniki do maszyny do wypieku
chleba i włączyć program zagniatanie). Odstawiamy w cieple na 40 minut.Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki
śliwek i lekko wciskamy je w ciasto. Posypujemy przygotowaną (przepis poniżej) kruszonką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopni.Kruszonka:60g
masła roztopionego5 łyżek
mąki6 łyżek
cukruSkładniki łączymy najlepiej intensywnie mieszając widelcem.