ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto śliwkowe wzięty ze starego zeszytu z przepisami mojej babci. Zwykłe ciasto drożdżowe – mało słodkie, śliwki i kruszonka . Bez czasu potrzebnego na rośnięcie to ciasto jest chyba jednym z najbardziej ekspresowych.
Jako dziecko byłam wręcz uzależniona od śliwek. Potrafiłam je jeść w każdej postaci, od suszonych przez takie w cieście a na takich w czekoladzie skończywszy. Było wiadomo, że jeżeli w jakiejkolwiek potrawie znajdzie się śliwka to Magda na pewno to zje.
Miałam to szczęście, że dostęp do śliwek mieliśmy praktycznie nieograniczony i gdy tylko nastawał sezon moja babcia wręcz wiadrami przynosiła je z działki. Zawsze wtedy w domu była „akcja wekowanie”, do kuchni nie dało się wejść a wszędzie przewracały się słoiki ze śliwkami o occie, śliwkami w syropie czy kompotem ze śliwek. Chyba żadnych owoców nie „zabezpieczało” się w takich ilościach jak właśnie tych.
Ze względu na zapał ogrodniczy babci w mojej diecie dominowały śliwki i pomidory. Przez cały rok…
Składniki:
około 500g śliwek – mogą być mrożone
4 szklanki mąki
50g świeżych drożdży
50g roztopionego masła
szklanka ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1 jajko
szczypta soli
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem (można dodać dwie łyżki mąki). Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 20 minut. Dodajemy masło, resztę mąki oraz jajko i wyrabiamy gładkie ciasto (ja zagniatałam mikserem z końcówką hak, można również włożyć wszystkie składniki do maszyny do wypieku chleba i włączyć program zagniatanie). Odstawiamy w cieple na 40 minut.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek i lekko wciskamy je w ciasto. Posypujemy przygotowaną (przepis poniżej) kruszonką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopni.
Kruszonka:
60g masła roztopionego
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru
Składniki łączymy najlepiej intensywnie mieszając widelcem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka