ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dziś w ramach niedzielnych słodkości zajadamy się pysznym ciastem drożdżowym ze śliwkami. Drożdżowe to mój ulubiony rodzaj ciasta. Trochę sentymentalne, trochę uspokajające i poprawiające nastrój. Idealne na taki dzień jak ten. A Wy macie swoje ulubione ciasta?
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
przepis na blachę o wymiarach 39cm x 24cm
CIASTO:
1 kg mąki pszennej
3 jajka
50 g drożdży
150 g masła
0,5 l mleka
pół szklanki cukru
szczypta soli
200g śliwek
KRUSZONKA:
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
ok. 4 łyżek mąki
CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
KRUSZONKA: Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyrób ponownie ciasto i lekko rozwałkuj i przełóż na blachę. Ciasto powinno wypełnić całą powierzchnię blachy. Następnie wyłóż na niego połówki śliwek i posyp kruszonką. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami.html