Wykonanie
Dziś w ramach niedzielnych słodkości zajadamy się pysznym
ciastem drożdżowym ze
śliwkami.
Drożdżowe to mój ulubiony rodzaj ciasta. Trochę sentymentalne, trochę uspokajające i poprawiające nastrój. Idealne na taki dzień jak ten. A Wy macie swoje ulubione ciasta?
Ciasto drożdżowe ze
śliwkamiprzepis na blachę o wymiarach 39cm x 24cm
CIASTO:1 kg
mąki pszennej3
jajka50 g
drożdży150 g
masła0,5 l
mlekapół szklanki
cukruszczypta
soli200g
śliwekKRUSZONKA:3 łyżki
masła2 łyżki
cukruok. 4 łyżek
mąkiCIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz
drożdże, zasyp je łyżeczką
cukru, zalej szklanką ciepłego
mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę
soli, na to wylej zarośnięty zaczyn.
Jajka roztrzep z
cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie
mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone
masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie
mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.KRUSZONKA:
Masło ucieraj z
cukrem, następnie dodawaj
mąkę i wyrabiaj do powstania grudek.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyrób ponownie ciasto i lekko rozwałkuj i przełóż na blachę. Ciasto powinno wypełnić całą powierzchnię blachy. Następnie wyłóż na niego połówki
śliwek i posyp kruszonką. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu.