Wykonanie
Ciasto, które króluje w naszym domu od wielu, wielu lat. Może nie należy do tych najłatwiejszych i najszybszych w wykonaniu, ale z pewnością trud włożony w jego przygotowanie się opłaci. Najważniejszym elementem tego ciasta jest kruszonka. Musi być jej naprawdę dużo.Składniki:CIASTO- kostka
drożdży- szklanka
mleka- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1,5 szklanki
mąki krupczatki- 0,5 szklanki
cukru-
jajko-
cukier wanilinowy- cała paczka- 0,5 kostki
masła- 1 kg
śliwek węgierek (możemy zastąpić je
śliwkami z kompotu)- szczypta
soli- garnuszek, rondelek, łyżka, duża miska, sitko.KRUSZONKA- szklanka
mąki krupczatki- 0,5 szklanki
cukru- 0,5 kostki
masłaWykonanie:CIASTO:1. Najpierw podgrzewam
mleko. Do letniego
mleka dorzucam
drożdże i pół szklanki
cukru (
mleko nie może być gorące, żeby "nie zabiło" naszych
drożdży, a
cukier to po prostu pożywka dla tych jakże pożytecznych
grzybków). Całość mieszam tak, żeby
drożdże się "rozpuściły" i odstawiam w ciepłym miejscu. Naczynie można również przykryć bawełnianym ręczniczkiem.2. Kolejnym punktem jest oczywiście wyrobienie ciasta. Do miski przesiewam
mąkę, dosypuję
cukier wanilinowy oraz ciągle mieszając, roztwór "
drożdżowo-
mleczno-
cukrowy", który powinien już lekko zyskać na objętości.3.
Masło rozpuszczam w rondelku (lub innym garnuszku) na wolnym ogniu. Pozostawiam do przestygnięcia.4. Do ciasta dodaję:
jajko i szczyptę
soli. Na koniec wlewam rozpuszczone
masło - musi być przestudzone, w przeciwnym razie może zaszkodzić naszym
drożdżom.5. Ciasto wyrabiam na gładką masę. Można przy tym nieźle wyćwiczyć nasze bicepsy. Zakwasy kolejnego dnia murowane.6. Całość przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu. Oczywiście należy pamiętać żeby miska, w której jest ciasto była w miarę wysoka, bo w przeciwnym razie wszystko nam wypłynie.6. Podgrzewam piekarnik do około 180- 200 st. C.7. Ciasto przelewam do wysmarowanej
masłem blachy Na jego wierzchu układam wypestkowane, poprzecinane na pół
śliwki (mogą być też takie ze słoika) Posypuję obficie kruszonką i wkładam do piekarnika.8. Piekę ok godziny.KRUSZONKA1. Do miseczki wsypuję
mąkę,
cukier i dodaję schłodzone
masło. Wszystkie składniki szybko zagniatam.
Źródło przepisu: przepis przechodzi w naszej rodzinie z prababci na babcię.