Wykonanie
Z cyklu smaki z dzieciństwa : )cd.Od zawsze w moim domu mówiło się na te wspaniałe kluseczki knedle jednak ostatnio dowiedziałam się że nazwa właściwa to pampuchy które właściwie powinno robić się na parze.

Składniki na ok 13 kluseczek:Pół kostki
drożdżypół szklanki
cukruszczypta
solimlekomąka2
jajkamasło do polaniaoraz
cukier do posypania po ugotowaniu
śliwki
Wykonanie:Pół szklanki
mleka lekko podgrzać dosypać 3 łyżki
cukru, 3-4 łyżki
mąki oraz dodać pokruszone
drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie do miski wsypać
cukier jajka,
sól i trochę
mąki następnie wyrośnięte
drożdże - wszystko wyrobić. W zależności od tego jakie będzie ciasto dodawać
mąki lub
mleka by uzyskać idealną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Umyte
śliwki wydrylować z pestek. Następnie z wyrośniętego ciasta robić kuleczki w które zawinięta jest
śliwka. Nie robić jakoś bardzo grubych klusek ponieważ i tak urosną. Kluski kłaść na tacy obsypanej
mąką można odłożyć je jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. Gotować je w gorącej osolonej wodzie tak żeby
śliwka zmiękła. Podawać z
cukrem i roztopionym
masłem.