ßßß
Składniki3 dag drożdży1 szklanka letniego mleka3/4 szklanki cukru4 i 1/2 szklanki mąki250 dag masła4 jaja1 łyżka esencji waniliowejszczypta soliśliwkiDrożdże rozpuszczamy w letnim mleku i mieszamy z cukremDodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane jajka, 1/2 szklanki mąki i mieszamy do połączenia składników.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin(nawet na całą noc) w temperaturze pokojowej.Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy.Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy przepołowione śliwki skórką do dołu.Na ciasto wykładamy kruszonkęPieczemy w piekarniku nastawionym na 180 do suchego patyczka.Kruszonka185 g mąki100g cukru100g masłaMasło topimy i gorącym zalewamy mąkę wymieszaną z cukrem, mieszamy i wykładamy na śliwki.Smacznego!!
