Wykonanie
Dzisiaj przyszła
pora na
ciasto drożdżowe ze
śliwkami . Prawie każdy z nas lubi
ciasto drożdżowe, ale nie każdy lubi mozolną prace polegającą na długim wyrabianiu tego ciasta. Przedstawię Wam więc przepis na
ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Jest to ciasto które można przygotować rano przed pójściem do pracy i dokończyć kiedy wrócicie do domu. Ciasto to nie wymaga wyrabiania jak tradycyjne
drożdżowe a jest równie smaczne i pulchne.
Składniki3 dag
drożdży1 szklanka letniego
mleka3/4 szklanki
cukru4 i 1/2 szklanki
mąki250 dag
masła4
jaja1 łyżka esencji waniliowejszczypta
soliśliwkiDrożdże rozpuszczamy w letnim
mleku i mieszamy z
cukremDodajemy rozpuszczone i przestudzone
masło, roztrzepane
jajka, 1/2 szklanki
mąki i mieszamy do połączenia składników.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin(nawet na całą noc) w temperaturze pokojowej.Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy.Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy przepołowione
śliwki skórką do dołu.Na ciasto wykładamy kruszonkęPieczemy w piekarniku nastawionym na 180 do suchego patyczka.Kruszonka185 g
mąki100g
cukru100g
masłaMasło topimy i gorącym zalewamy
mąkę wymieszaną z
cukrem, mieszamy i wykładamy na
śliwki.Smacznego!!