ßßß Cookit - przepis na drożdżowy tort ze śliwkami

drożdżowy tort ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
jajko
2 żółtka
80 g roztopionego masła
15 g świeżych drożdży
cukier waniliowy
pół kg śliwek
białko do posmarowania na kruszonkę:
10 g roztopionego masła
trochę mąki
łyżka cukru
przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i mąkę wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
do miski wsypać pozostałe składniki, wymieszać, dodać rozczyn, zamieszać a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,
pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,
przełożyć do wysmarowanej masłem blachy, pozostawić na 10 minut,
śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić, położyć na ciasto, brzegi posmarować białkiem, w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cukier wymieszać aż powstanie kruszonka, posypać torcik,
piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/09/drozdzowy-torcik-ze-sliwkami.html