Wykonanie
3,5 szklanki
mąki pszennejszklanka ciepłego
mleka5 łyżek
cukrupół łyżeczki
solijajko2
żółtka80 g roztopionego
masła15 g świeżych
drożdżycukier waniliowypół kg
śliwekbiałko do posmarowania na kruszonkę:10 g roztopionego
masłatrochę
mąkiłyżka
cukruprzygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego
mleka,
drożdże, 2 łyżki
cukru i
mąkę wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",do miski wsypać pozostałe składniki, wymieszać, dodać rozczyn, zamieszać a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,przełożyć do wysmarowanej
masłem blachy, pozostawić na 10 minut,
śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić, położyć na ciasto, brzegi posmarować
białkiem, w rondelku roztopić
masło, dodać
mąkę i
cukier wymieszać aż powstanie kruszonka, posypać torcik,piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut.