Wykonanie
Dostałam z pracy dwie siatki papierówek. Można z nich zrobić jabłecznik, ale robię je dość często i mi się znudziły. Miałam ochotę na coś wyjątkowego. Szukałam, szukałam, no i znalazłam. Rożki z
ciasta francuskiego z nadzieniem
jabłkowym. A przynajmniej smakuje i wygląda, jak
ciasto francuskie. Rewelacja.
Powiem szczerze, że są to najlepsze
ciastka, jakie do tej
pory robiłam. Zaniosłam do pracy, zniknęły w 15 minut, reszta w domu równie szybko. Już zaplanowałam, że w następny weekend zrobię je ponownie. Bo warto. Przepis znalazłam tu i lekko go zmodyfikowałam.
Składniki:- 300-320 g
mąki pszennej,- 250 g
masła,- 1 kwaśna
śmietana (180 g),- 1
żółtko,- 1
białko do posmarowania,-
cukier do posypania,- 0 , 5 kg papierówek,- 2 łyżki
cukru,- 1 łyżeczka
cynamonu.Sposób wykonania:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka z
cukrem i
cynamonem, smażymy około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę,
masło,
żółtko i
śmietanę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Generalnie
mąki dajemy tyle, by ciasto dało się rozwałkować. Wyrobione ciasto kładziemy na blat mocno podsypany
mąką i rozwałkowujemy dość grubo (około 3 mm). Wykrawamy kwadraty o
boku ok. 5-7 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy
jabłka i zlepiamy końce. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i posypaną
kaszką manną (ew.
cukrem).
Ciasteczka smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy
cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut. Wierzch musi być lekko zarumieniony i niezbyt miękki.