ßßß
Składniki:- 300-320 g mąki pszennej,- 250 g masła,- 1 kwaśna śmietana (180 g),- 1 żółtko,- 1 białko do posmarowania,- cukier do posypania,- 0 , 5 kg papierówek,- 2 łyżki cukru,- 1 łyżeczka cynamonu.Sposób wykonania:Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka z cukrem i cynamonem, smażymy około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Mąkę, masło, żółtko i śmietanę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Generalnie mąki dajemy tyle, by ciasto dało się rozwałkować. Wyrobione ciasto kładziemy na blat mocno podsypany mąką i rozwałkowujemy dość grubo (około 3 mm). Wykrawamy kwadraty o boku ok. 5-7 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy jabłka i zlepiamy końce. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i posypaną kaszką manną (ew. cukrem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut. Wierzch musi być lekko zarumieniony i niezbyt miękki.
