Wykonanie
Spód ciasta to mniej słodkie pâte sucrée – słodkie, kruche ciasto do tart. Zamiast przepisowych 40 g
cukru dodałam 20 g i jest to jedyny
cukier zawarty w tarcie (poza nim są
owoce, które są naturalnie słodkie). Zaleta tego ciasta jest to, że można je rozwałkować naprawdę cienko – ja właśnie takie
spody lubię najbardziej, nie tylko do tart i ciast, ale też do pizzy. Jedyny warunek: musi być dobrze schłodzone, wtedy nie tylko rozwałkowuje się na cienki placek, ale też po upieczeniu jest bardziej kruche. Patelnię ciasno poupychałam
owocami, posypałam obficie
cynamonem, przykryłam
ciastem i już – do piekarnika, upiec, jeść.
Tarta częściowo jeszcze letnia, częściowo jesienna. Bo
śliwki kojarzą się z obiema
porami roku. Tak sobie myślę, że to są
owoce trochę „na pocieszenie”. Kiedy skończą się już
truskawki,
maliny,
porzeczki,
borówki,
jeżyny – letnie
owoce,
śliwki jeszcze są. Jak przedłużenie lata.
Składniki: na pâte sucrée: 175 g
mąki pszennej, szczypta
soli, 60-70 g
masła, lekko zmiękczonego, filiżanka zimnej
wody, 2
żółtka, 20 g
cukru na nadzienie : 6 średniej wielkości słodkich
jabłek – umyte, obrane i bez gniazd nasiennych, pół kilograma dojrzałych
śliwek,
cynamonPrzygotowanie:Pâte sucrée:
Mąkę i
sól przesiej na chłodny blat, usyp stożek i zrób w nim wgłębienie. Wrzuć do niego
masła,
żółtka i
cukier. Posiekaj nożem,
potem wyrabiaj rękami. Ciasto będzie za suche, więc stopniowo, powolutku, dolewaj tyle zimnej
wody, żeby uformowało się w gładką kulę. Włóż ja do lodówki na 40 minut.Nadzienie:Konieczna będzie teflonowa patelnia (jeśli masz taką, do której
owoce mogą przywierać, posmaruj jej powierzchnię cieniutko
masłem). Poupychaj na niej ciasno
owoce:
jabłka pokrojone w ósemki i
śliwki przekrojone na pół i bez pestek. Całość posyp obficie
cynamonem.Wyciąg ciasto z lodówki, oprósz blat
mąką, cienko rozwałkuj na placek trochę większy niż średnica patelni. Delikatnie przełóż placek na
owoce (możesz nawinąć go na wałek i rozwinąć nad patelnią – przeniesiesz go w całości). Na wierzchu pozakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na 30 – 35 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po wyciągnięciu tarty, przechyl lekko patelnię i do miseczki odlej nadmiar
syropu, jaki zrobił się z
owoców. Przykryj patelnię dużym talerzem, obróć do góry nogami, a
syropem polej
owoce.
Wisława Szymborska, Nieczytanie (z tomiku Tutaj).