ßßß
Składniki: na pâte sucrée: 175 g mąki pszennej, szczypta soli, 60-70 g masła, lekko zmiękczonego, filiżanka zimnej wody, 2 żółtka, 20 g cukru na nadzienie : 6 średniej wielkości słodkich jabłek – umyte, obrane i bez gniazd nasiennych, pół kilograma dojrzałych śliwek, cynamonPrzygotowanie:Pâte sucrée:Mąkę i sól przesiej na chłodny blat, usyp stożek i zrób w nim wgłębienie. Wrzuć do niego masła, żółtka i cukier. Posiekaj nożem, potem wyrabiaj rękami. Ciasto będzie za suche, więc stopniowo, powolutku, dolewaj tyle zimnej wody, żeby uformowało się w gładką kulę. Włóż ja do lodówki na 40 minut.Nadzienie:Konieczna będzie teflonowa patelnia (jeśli masz taką, do której owoce mogą przywierać, posmaruj jej powierzchnię cieniutko masłem). Poupychaj na niej ciasno owoce: jabłka pokrojone w ósemki i śliwki przekrojone na pół i bez pestek. Całość posyp obficie cynamonem.Wyciąg ciasto z lodówki, oprósz blat mąką, cienko rozwałkuj na placek trochę większy niż średnica patelni. Delikatnie przełóż placek na owoce (możesz nawinąć go na wałek i rozwinąć nad patelnią – przeniesiesz go w całości). Na wierzchu pozakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na 30 – 35 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po wyciągnięciu tarty, przechyl lekko patelnię i do miseczki odlej nadmiar syropu, jaki zrobił się z owoców. Przykryj patelnię dużym talerzem, obróć do góry nogami, a syropem polej owoce.