ßßß
ciasto:250 gram masła250 gram mąki pszennej3 żółtkaszczypta soli100 gram cukrunadzienie:1,2 kg jabłek + 1/3 szklanki wody do podduszenia1 łyżka cukru waniliowego + ewentualnie 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, ja nie dawałam)cynamon do smaku (dałam 1 łyżeczkę)bezy:3 białka0,5 szklanki cukru pudruMasło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, sól i zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na 60 minut.Jabłka obrać, pokroić na grubsze plasterki, zalać 1/3 szklanki wody, poddusić z cukrem waniliowym i zwykłym (opcjonalnie), dodać cynamon, sok ma być bardzo zredukowany (smażyłam około 12 minut).Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę do tarty wyłożyć papierem, wylepić schłodzonym ciastem kruchym (wałkowałam na papierze, a potem przeniosłam z papierem do formy), można podnieść nieco brzegi ciasta do góry, nakłuć widelcem w parunastu miejscach. Wsadzić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoto ( u mnie trwało to około 25 minut).Na ciepłe ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać wierzch i nieco "przyklepać".Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty.Bezę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, na masie jabłkowej wyciskać "kwiatuszki". Zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, dopóki beza się nie przyrumieni ( u mnie około 15 minut).