Wykonanie
Pin It
Zapraszam na pyszną jesienną szarlotkę. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni -
cukierni, która
mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu, najlepsza zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze letnia.Inspiracja tutaj.
Czas przygotowania: 200 minutProporcje na tortownicę o średnicy 27 cmSkładniki:500 g
mąki pszennej200 g zimnego
masła180 g
cukru2
żółtka2 łyżki
śmietany 18%szczypta
soli1
białko do posmarowania ciastaFarsz:1 kg
jabłekcynamoncukier puderWykonanie:
Mąkę siekamy z
masłem, dodajemy
żółtka,
cukier,
śmietanę i
sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy. Malujemy
białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne.Tortownicę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście ściśle układamy połówki
jabłek wycięciami do dołu i posypujemy
cynamonem. Drugą cześć ciasta wałkujemy i przykrywamy nim
jabłka. Malujemy
białkiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.Szarlotkę podajemy posypaną
cukrem pudrem.