ßßß Cookit - przepis na Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami

Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na pyszną jesienną szarlotkę. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni - cukierni, która mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu, najlepsza zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze letnia.
Inspiracja tutaj.
Czas przygotowania: 200 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
180 g cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
1 białko do posmarowania ciasta
Farsz:
1 kg jabłek
cynamon
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy. Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne.
Tortownicę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście ściśle układamy połówki jabłek wycięciami do dołu i posypujemy cynamonem. Drugą cześć ciasta wałkujemy i przykrywamy nim jabłka. Malujemy białkiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Szarlotkę podajemy posypaną cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/misiankowa-szarlotka-czyli-jablecznik-z.html