ßßß
Szarlotka, która miała swoje dni sławy na gazetowej Galerii Potraw :-). Klasyczne kruche ciasto z kwaśnymi jabłuszkami w środku ze względu na prostotę wykonania, smaczny efekt i słodką nazwę podbiło serca piekących. Najsmaczniejsza w dniu pieczenia. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, serdecznie polecam :-)Składniki na kruche ciasto:500 g mąki pszennej200 g masła, zimnego200 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany 18%szczypta soli1 białko - tylko do posmarowaniaPonadto:1 kg jabłekzmielony cynamoncukier z waniliąskórka otarta z 1 cytrynyJabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski i zasypać cukrem z wanilią (ilość według uznania), wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć z soku.Mąkę posiekać z masłem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, śmietanę i sól. Ciasto szybko zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części.Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy na tartę (lub innej o niewysokich bokach) o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 minut.Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, wysmarować białkiem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160ºC.Podawać oprószoną cukrem pudrem z lodami waniliowymi.Smacznego :-).