Wykonanie
Szarlotka, która miała swoje dni sławy na gazetowej Galerii Potraw :-). Klasyczne kruche ciasto z kwaśnymi jabłuszkami w środku ze względu na prostotę wykonania, smaczny efekt i słodką nazwę podbiło
serca piekących. Najsmaczniejsza w dniu pieczenia. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, serdecznie polecam :-)Składniki na kruche ciasto:500 g
mąki pszennej200 g
masła, zimnego200 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soli1
białko - tylko do posmarowaniaPonadto:1 kg
jabłekzmielony
cynamoncukier z
waniliąskórka otarta z 1
cytrynyJabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski i zasypać
cukrem z
wanilią (ilość według uznania), wymieszać ze
skórką z cytryny. Odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć z soku.
Mąkę posiekać z
masłem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
śmietanę i
sól. Ciasto szybko zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części.Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy na tartę (lub innej o niewysokich bokach) o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym
białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 minut.Na podpieczonym cieście ułożyć
jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym
ciastem, wysmarować
białkiem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160ºC.Podawać oprószoną
cukrem pudrem z
lodami waniliowymi.Smacznego :-).