Wykonanie
Ciasto budyniowe z
kaszą manną i
śmietaną to pewien kuchenny eksperyment. Ostatnio polubiłam przepisy z wykorzystaniem
śmietany lub
jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z
jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego
spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki:
budyń w proszku i
kaszę mannę i obu ich użyłam z zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem
puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE100g
mąki pszennej50g
masła50g
cukru pudru1
żółtkoMASA2
jajka1
białko80g
cukru pudrusok wyciśnięty z 0,5 dużej
cytryny200g kwaśnej
śmietany 18%1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru4 łyżki
kaszy mannyszczypta
soliWykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę, posiekane
masło i
cukier oraz
żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem- spód i boki tortownicy wyłożyć cienko
ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzićMASA-
żółtka oddzielić od
białek, przełożyć do rondelka z
cukrem i
sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając- gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo
śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji- do masy wsypać proszek budyniowy i
kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników- do
białek (3szt.) dodać szczyptę
soli i ubić sztywną pianę- pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać- gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika- piec w 180 stopniach przez około 40 minut- ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty- ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce
Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję, głównie dzięki dodatkowi
kaszy manny, która znacznie zagęszcza masę. Smak jest dość mocno budyniowy, z wyczuwalnym posmakiem
cytryny i
aromatem waniliowym. Jego struktura jest mocno zbita, dzięki
czemu bardzo ładnie się kroi.