ßßß


750 gramów twarogu półtłustego (najlepiej użyć takiego twardszego w kostkach)3 jaja50 gramów masła1 kopiasta łyżka mąki pszennej100 gramów kaszy manny (4 kopiaste łyżki, użyjcie zwykłej)2 płaskie łyżki cukru pudru2 płaskie łyżeczki cukru z waniliąszczypta solido obtaczania:3 łyżki kaszy manny3 łyżki mąki pszennejdodatkowo:kwaśna gęsta śmietana 18%cukier puder do posypaniaTwaróg zblendować razem z ostudzonym, roztopionym masłem i jajami.Następnie dodać kaszę mannę, sól, cukier, cukier waniliowy i mąkę, znów utrzeć blenderem na gładką masę, odstawić na około 25 - 30 minut do napęcznienia kaszy.UWAGA: Twaróg oczywiście można najpierw zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, jednak blenderem jest szybciej, bo nie musimy już wcześniej mielić sera.Do głębokiego talerza nasypać 3 łyżki mąki i 3 łyżki kaszy manny, wymieszać dokładnie.
Dłonie natrzeć mąką lub zwilżyć wodą. Z całości masy odrywać niewielkie kawałki ciasta, formować kuleczki wielkości dwóch połączonych orzechów włoskich.Każdą kuleczkę obtaczać w mieszance mąki i kaszy.
Postępować tak do wykończenia ciasta.
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody z odrobiną soli, wrzucać knedle, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, kiedy wypłyną, gotować jeszcze około 4 minut (sami sprawdźcie, po przekrojeniu nie może być w środku białej nieugotowanej paćki).Odcedzać na sicie, na talerzach polać śmietaną i posypać cukrem pudrem.Knedle będą też doskonale smakować z bułeczką podsmażoną z masełkiem, tak jak nasze leniwe.