Wykonanie
Sernik tradycyjny- klasyczny sernik bez zbędnych udziwnień. Żeby masa serowa nie opadła ani nie popękała, wystarczy że wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej i nie będziecie uchylać piekarnika w czasie pieczenia. Najlepiej też nie miksować masy serowej po dodaniu
białek- będzie
potem bardziej puszysty. Sernik tradycyjny możecie przygotować też na wcześniej podpieczonym kruchym spodzie lub bazie z pokruszonych
ciasteczek wymieszanych z roztopionym
masłem.
Składniki na sernik tradycyjny:1 kg mielonego
twarogu200 g miękkiego
masła5- 6
jajek4 łyżki
kaszy manny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
waniliąMasło zmiksować z
cukrem pudrem i
cukrem z
wanilią na puszysty krem. Dodać
żółtka,
kaszę manną, miksując dodawać
twaróg.
Białka ubić na sztywną pianę, na początku do masy
maślanej dodać łyżkę i wymieszać,
potem całość i delikatnie połączyć. Przelać do tortownicy (35 cm) lub prostokątnej formy (25 x 35). Piec około 1 i 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Sernik studzić około 20 minut w zamkniętym piekarniku. Smacznego!