ßßß Cookit - przepis na Klasyczny sernik tradycyjny

Klasyczny sernik tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Sernik tradycyjny- klasyczny sernik bez zbędnych udziwnień. Żeby masa serowa nie opadła ani nie popękała, wystarczy że wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej i nie będziecie uchylać piekarnika w czasie pieczenia. Najlepiej też nie miksować masy serowej po dodaniu białek- będzie potem bardziej puszysty. Sernik tradycyjny możecie przygotować też na wcześniej podpieczonym kruchym spodzie lub bazie z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z roztopionym masłem.
Składniki na sernik tradycyjny:
1 kg mielonego twarogu
200 g miękkiego masła
5- 6 jajek
4 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszysty krem. Dodać żółtka, kaszę manną, miksując dodawać twaróg. Białka ubić na sztywną pianę, na początku do masy maślanej dodać łyżkę i wymieszać, potem całość i delikatnie połączyć. Przelać do tortownicy (35 cm) lub prostokątnej formy (25 x 35). Piec około 1 i 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Sernik studzić około 20 minut w zamkniętym piekarniku. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/06/klasyczny-sernik-tradycyjny.html