Wykonanie
Kolejny klasyk w moim blogu, tak tradycyjny, że już bardziej nie można :-). Puszysty jak chmurka, delikatny i bardzo szlachetny w smaku sernik wiedeński. Wiele osób czuje przed nim respekt, że niby taki trudny i kapryśny, a moim zdaniem nie jest bardziej chimeryczny niż inne tradycyjne serniki. Kluczem do sukcesu jest po prostu...cierpliwość:-). Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ser i
jaja wyjmuję z lodówki nawet na kilka godzin przed planowanym pieczeniem. Druga istotna kwestia to studzenie. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystygnięcia. Na koniec, jeszcze przestroga dla ciekawskich. W trakcie pieczenia, pod żadnym pozorem, nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika, chcąc sprawdzić jak
miewa się nasz serniczek. Możemy go podziwiać jedynie przez szybkę. Jeśli się przed tym nie powstrzymamy, klapa murowana :-).Od razu uprzedzę ew. pytania - zdjęcia przedstawiają 2 różne edycje sernika , upieczonego według poniższego przepisu.
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm lub kwadratową formę o wymiarach 25x25 cm:1 kg
twarogu na serniki8 jaj125g
masła1,5 szklanki
cukru pudru +
cukier puder do posypania1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka budyniu
waniliowego (proszku budyniowego, nie gotowego budyniu)Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od
białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym
żółtku cały czas ucierając. Następnie masę
maślano-jajeczną miksujemy z
twarogiem. Wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
budyń. Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy ca 60 minut w temp. 170C. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (przy zamkniętych drzwiczkach). Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry