Wykonanie
Bardzo pyszne i ucieszą każdego smakosza
ciasteczek, delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Idealne na nadchodzące mikołajki i święta.

Składniki :230 g miękkiego
masła160 g
cukru pudru470 g
mąki pszennej1
jajko1 i 1/2 ekstraktu z
waniliibarwnik czerwony
cukier kryształ do obtaczaniaOpis wykonania:1.
Masło miksujemy z
cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy
jajko, ekstrakt i połowę
mąki wyrabiamy mikserem, przekładamy ciasto do blat dodajmy pozostałą
mąkę i dokładnie wyrabiamy dokładnie. Jeżeli ciasto będzie się kruszyć dodajmy 1- 2 łyżki
wody.2. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy barwnik, z obu kolorów robimy wałeczki dł. około 10 cm i grubości 1 cm obtaczamy w cukrze i delikatnie splatamy ze sobą tworząc laskę.
Ciastka dokładnie musimy ukształtować, gdyż niewiele zmieniają się podczas pieczenia i wszelkie niedociągnięcia będą niestety widoczne ;).3. Pieczemy w 190 C około 8 minut. Po wyciągnięciu są bardzo miękkie, ale gdy tylko ostygną robią się twarde z zewnątrz, a mięciutkie w środku :).






źródło : Wilton - Cookie exchangeJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy