Wykonanie
            Nareszcie zakwitły 
fiołki. Gdy tylko pierwsze wyjrzały z ziemi, córcia od razu zapytała, czy będziemy z nich robić 
cukier . Oczywiście, że będziemy. Będzie też 
galaretka, a z 
galaretki takie oto 
ciasteczka. 
Ciasteczka przepyszne. Smakowały absolutnie każdemu, a ja miałam niezły ubaw, gdy poczęstowani próbowali zgadnąć z czego zrobiona jest 
galaretka. Małżonek rozpoznał od razu, no ale on się już chyba przyzwyczaił do kwiatowych rewelacji. Przepis na podstawie Lemon Dimples (tutaj i tutaj).

Składniki:180 g miękkiego 
masła80 g 
cukru pudru50 g szklanki drobnego 
cukru1 duże 
jajko1 łyżeczka ekstraktu z 
wanilii1 łyżeczka 
proszku do pieczenia350 g 
mąki pszennej1 słoiczek 
galaretki z fiołków

Wykonanie:
Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy 
cukry nadal ucierając, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy 
jajko, 
wanilię i ucieramy do dokładnego połączenia składników. Dodajemy przesianą 
mąkę i 
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Wyjmujemy, czekamy chwilę, a następnie dzielimy na kulki o wadze 15 - 20 g. Każdą kulkę spłaszczamy i robimy w niej głębokie wgłębienie (np. nakrętką). W środek wgłębienia wkładamy po 1 łyżeczce 
galaretki. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Kiedy 
ciastka chwilę przestygną na blaszce, przekładamy je na kratkę do wystudzenia.

