Wykonanie
Nareszcie zakwitły
fiołki. Gdy tylko pierwsze wyjrzały z ziemi, córcia od razu zapytała, czy będziemy z nich robić
cukier . Oczywiście, że będziemy. Będzie też
galaretka, a z
galaretki takie oto
ciasteczka.
Ciasteczka przepyszne. Smakowały absolutnie każdemu, a ja miałam niezły ubaw, gdy poczęstowani próbowali zgadnąć z czego zrobiona jest
galaretka. Małżonek rozpoznał od razu, no ale on się już chyba przyzwyczaił do kwiatowych rewelacji. Przepis na podstawie Lemon Dimples (tutaj i tutaj).

Składniki:180 g miękkiego
masła80 g
cukru pudru50 g szklanki drobnego
cukru1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia350 g
mąki pszennej1 słoiczek
galaretki z fiołków

Wykonanie:
Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy
cukry nadal ucierając, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy
jajko,
wanilię i ucieramy do dokładnego połączenia składników. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Wyjmujemy, czekamy chwilę, a następnie dzielimy na kulki o wadze 15 - 20 g. Każdą kulkę spłaszczamy i robimy w niej głębokie wgłębienie (np. nakrętką). W środek wgłębienia wkładamy po 1 łyżeczce
galaretki. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Kiedy
ciastka chwilę przestygną na blaszce, przekładamy je na kratkę do wystudzenia.
