Wykonanie
Jakże mnie kusiła! Szczególnie po ostatniej mojej migdałowej tarcie, która była wyśmienita! :) Babka jest mokra i bardzo, ale to bardzo smaczna! Zniknęła szybko ;)Przepis pochodzi z Moje Wypieki.
Potrzebujemy:babka:- 200g
masła,- 180g
cukru,- 4
jajka,- 120g
mąki pszennej,- 100g zmielonych
migdałów,- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii,
lukier:- 1szkl
cukru pudru,- 3 - 4 łyżki wrzątku.
Mąkę przesiać, dodać
proszek do pieczenia i zmielone
migdały. wymieszać i odstawić.W drugiej misce utrzeć
masło z
cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 całym
jajku i miksować. Dodać ekstrakt
waniliowy i zmiksować. Dodać przygotowaną
mąkę i
migdały, wymieszać na najniższych obrotach. Przelać do natłuszczonej formy na babkę. Piec w 160st ok. 40min. Po wystudzeniu przygotować
lukier. Do miseczki wsypać
cukier puder i stopniowo dodawać wrzątek - mieszać. Jeśli uzyskamy zadowalającą nas konsystencję polewamy babkę i dekorujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową.