ßßß
Potrzebujemy:babka:- 200g masła,- 180g cukru,- 4 jajka,- 120g mąki pszennej,- 100g zmielonych migdałów,- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,lukier:- 1szkl cukru pudru,- 3 - 4 łyżki wrzątku.Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i zmielone migdały. wymieszać i odstawić.W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 całym jajku i miksować. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodać przygotowaną mąkę i migdały, wymieszać na najniższych obrotach. Przelać do natłuszczonej formy na babkę. Piec w 160st ok. 40min. Po wystudzeniu przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dodawać wrzątek - mieszać. Jeśli uzyskamy zadowalającą nas konsystencję polewamy babkę i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.