Wykonanie
Pyszne, delikatne, pachnące nutellą, z delikatnie chrupiącym wierzchem. Czy może być lepszy deser na niedzielę? Trochę bardziej skomplikowane do przygotowania niż muffinki (bo jednak trzeba wyciągnąć mikser ;-), ale warto...Składniki na 12 babeczek:140 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajkapół łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenianutella (około pół szklanki)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodać ekstrakt z
wanilii, utrzeć. Po kolei wbijać
jajka, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy, wymieszać szpatułką do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości papilotki. Na górę każdej babeczki nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast surowego ciasta). Wyjąć i wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Z przepisu Donny Hay.