Wykonanie
Pogoda za oknem nie za ciekawa, zimno, ciemno, mokro, więc
pora na odrobinę kolorowego szaleństwa! Rozproszmy nad naszymi domami cudowny łuk tęczy! ;)Dziś przepis na tęczowe muffiny :)
składniki (6 babeczek):3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajkapół łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaBarwniki (5 kolorów - fioletowy, niebieski, zielony żółty, czerwony.)140 g miękkiego
masłaMasło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy
cukier, ekstrakt z
wanilii. Dalej ucieramy. Po kolei wbijamy
jajka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, miksujemy.Ciasto dzielimy na 5 części i umieszczamy w oddzielnych miseczkach. Przed dodaniem barwników najlepiej zabezpieczyć dłonie gumowymi rękawiczkami – po zabrudzeniu trudno je zmyć ;pDo pierwszej części cista dodajemy odrobinę fioletowego barwnika w proszku i dokładnie mieszamy aby uzyskać jednolicie kolorową masę. To samo wykonujemy z kolejnymi (niebieskim, zielonym,
żółtym, czerwonym).Szykujemy formę do muffinek (najlepiej metalową lub silikonową).Nie polecam wkładania do środka papilotek ponieważ trudno będzie nakładać tak gęste ciasto.Na dno formy nakładamy cisto fioletowe. Następnie niebieskie, zielone, żółte i czerwone. Warstwy nie powinny być zbyt wysokie, aby zmieścić wszystkie kolory do jednego otworu. Ciasto jest dosyć gęste, więc pomagałem sobie łyżeczkami do
herbaty :)Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Studzimy na kratce.Po wystudzeniu muffiny są suche więc dobrze jest nasączyć je dowolnym ponczem. Przykładowy – 20 dag
cukru zagotować w 370 ml
wody, schłodzić, dodać 4-5 łyżek
soku z cytryny oraz 3 dag
rumu.Smacznego! :)