ßßß
 
            
         Przepis krąży na internecie ten sam od kilku lat, więc kto robił - już go zna :)225 g miękkiego masła1 szklanka cukru pudru1 jajkocukier z wanilią2 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)szczypta solizblanszowane migdały na pazury - kupujemy zwykłe migdały, zalewamy je na chwilę wrzącą wodą, wyciągamy, obieramy ze skórki i przełamujemy na połówkiUbijamy masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sól i zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na min. 30 minut.Wyjmujemy ciasto. Odrywamy kawałki, formujemy palec, rolując kawałki ciasta na blacie, a następnie lekko je spłaszczając. Ciasto urośnie w piekarniku, więc palce nie powinny być grube! Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki migdałów wciskamy w miejsce paznokcia, a kreski imitujące miejsca stawów robimy nożem.Pieczemy ok 10 min w 200'C.
Przepis krąży na internecie ten sam od kilku lat, więc kto robił - już go zna :)225 g miękkiego masła1 szklanka cukru pudru1 jajkocukier z wanilią2 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)szczypta solizblanszowane migdały na pazury - kupujemy zwykłe migdały, zalewamy je na chwilę wrzącą wodą, wyciągamy, obieramy ze skórki i przełamujemy na połówkiUbijamy masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sól i zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na min. 30 minut.Wyjmujemy ciasto. Odrywamy kawałki, formujemy palec, rolując kawałki ciasta na blacie, a następnie lekko je spłaszczając. Ciasto urośnie w piekarniku, więc palce nie powinny być grube! Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki migdałów wciskamy w miejsce paznokcia, a kreski imitujące miejsca stawów robimy nożem.Pieczemy ok 10 min w 200'C.