Wykonanie
Paluchy wiedźmy. Robię je, odkąd Starszy poszedł do Przedszkola. Teraz jest już w 1
klasie, a paluchy nadal są "na czasie", jak co roku. Nie wiem dlaczego na blog
daję je dopiero teraz - pewnie dlatego, że nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) Tym razem się postarałam, specjalnie dla mojej mamy, która paluchy chce zrobić do pracy - mamo kochana, tylko się tam na chirurgii nie pomylcie! ;)
Przepis krąży na internecie ten sam od kilku lat, więc kto robił - już go zna :)225 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru1
jajkocukier z
wanilią2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (płaska)szczypta
solizblanszowane
migdały na pazury - kupujemy zwykłe
migdały, zalewamy je na chwilę wrzącą
wodą, wyciągamy, obieramy ze skórki i przełamujemy na połówkiUbijamy
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną masę. Dodajemy
jajko, miksujemy, a następnie dodajemy
mąkę z proszkiem i
sól i zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na min. 30 minut.Wyjmujemy ciasto. Odrywamy kawałki, formujemy palec, rolując kawałki ciasta na blacie, a następnie lekko je spłaszczając. Ciasto urośnie w piekarniku, więc palce nie powinny być grube! Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki
migdałów wciskamy w miejsce paznokcia, a kreski imitujące miejsca stawów robimy nożem.Pieczemy ok 10 min w 200'C.