Wykonanie
Pyszne, kruche i ekspresowe w wykonaniu.Przetestowałam je wiele
razy z różnym nadzieniem, ale znikały tak szybko że nigdy nie zdążyłam ich Wam pokazać :) w końcu się udało - dziś z nadzieniem z
marmolady różanej.Polecam też z
bakaliami,
czekoladą lub
serem. Wszystkie wersje bardzo smaczne.Ciasto nie wymaga ani wyrabiania, ani wyrastania, ani schładzania, więc szybciutko się je robi.Od razu
powiem że porcja z przepisu , z której wychodzi 1 blacha rogalików, to zdecydowanie mało.Cudowny przepis znalazłam u Anuli, popularyzuję go dalej, bo w pełni na to zasługuje :)
2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła ( w temperaturze pokojowej)200 g
sera białego 3 krotnie zmielonego ( użyłam półtłustyw kostce)łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru z
wanilią3 łyżki
cukru pudru ( dodałam od siebie)szczypta
soli ( też dodałam od siebie)
jajko do posmarowania
marmolada,
owoce,
ser do nadziania.Cytuję cały przepis.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy (nie za cienko) w kształcie koła ( u mnie wyszło 30 cm średnicy).Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej stronie układamy nasze ulubione nadzienie. Zwijamy w rulonik i wyginamy na kształt
rogala, lekko ściskamy końce aby nadzienie się nie wydostało. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecyku przez 15 minut (do chwili, aż rogaliki uzyskają złoty kolor).Posypujemy
cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.