ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki ( ciasto serowe)

Kruche rogaliki ( ciasto serowe)

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kruche i ekspresowe w wykonaniu.
Przetestowałam je wiele razy z różnym nadzieniem, ale znikały tak szybko że nigdy nie zdążyłam ich Wam pokazać :) w końcu się udało - dziś z nadzieniem z marmolady różanej.
Polecam też z bakaliami, czekoladą lub serem. Wszystkie wersje bardzo smaczne.
Ciasto nie wymaga ani wyrabiania, ani wyrastania, ani schładzania, więc szybciutko się je robi.
Od razu powiem że porcja z przepisu , z której wychodzi 1 blacha rogalików, to zdecydowanie mało.
Cudowny przepis znalazłam u Anuli, popularyzuję go dalej, bo w pełni na to zasługuje :)
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła ( w temperaturze pokojowej)
200 g sera białego 3 krotnie zmielonego ( użyłam półtłusty
w kostce)łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżki cukru pudru ( dodałam od siebie)
szczypta soli ( też dodałam od siebie)
jajko do posmarowania
marmolada, owoce, ser do nadziania.
Cytuję cały przepis.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy (nie za cienko) w kształcie koła ( u mnie wyszło 30 cm średnicy).
Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej stronie układamy nasze ulubione nadzienie. Zwijamy w rulonik i wyginamy na kształt rogala, lekko ściskamy końce aby nadzienie się nie wydostało. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecyku przez 15 minut (do chwili, aż rogaliki uzyskają złoty kolor).
Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/02/kruche-rogaliki-ciasto-serowe.html