3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem)3 szkl. mleka250 g masła1/2 szkl. cukru1 szkl. mąki pszennej3 jajka1 duże opak. cukruwanil.cukier puder do posypania1.Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden obok drugiego.2.Połowę mleka (1,5 szklanki) zmiksować z mąką i jajkami.3.Resztę mleka zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami.4.Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu.5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki.6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem.