ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka walentynkowe

Kruche ciasteczka walentynkowe

nazwa

Wykonanie

Szczerze Wam powiem - nie wiedziałam, czy zdążę je upiec jeszcze przed tegorocznymi Walentynkami. Foremki przyszły dopiero dzisiaj rano pocztą ;-). Ciasteczka są tradycyjne - kruche, bardzo smaczne i takie słodkie!
Udanych Walentynek :-).
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
1 jajko
1 strąk wanilii
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier.
Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze).
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.
Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).
Aktualizacja, 10 styczeń 2011
Wersja zimowa!
Źródło przepisu - przepis Pierre Herme, na słodkie i kruche ciasto.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasteczka-walentynkowe