Wykonanie

Szczerze Wam
powiem - nie wiedziałam, czy zdążę je upiec jeszcze przed tegorocznymi Walentynkami. Foremki przyszły dopiero dzisiaj rano pocztą ;-).
Ciasteczka są tradycyjne - kruche, bardzo smaczne i takie słodkie!Udanych Walentynek :-).Składniki:250 g
mąki pszennej125 g
cukru pudru125 g
masła, zimnego1
jajko1 strąk
waniliiStrąk
wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka
wanilii i
cukier.
Mąkę przesiać na stolnicę,
masło pokroić na drobne kawałki, dodać do
mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego
jajko i posypać
cukrem z
wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze).Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko
mąką. Wycinać
ciasteczka i robić stempelki. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).


Aktualizacja, 10 styczeń 2011Wersja zimowa!

Źródło przepisu - przepis Pierre Herme, na słodkie i kruche ciasto.