ßßß
Szczerze Wam powiem - nie wiedziałam, czy zdążę je upiec jeszcze przed tegorocznymi Walentynkami. Foremki przyszły dopiero dzisiaj rano pocztą ;-). Ciasteczka są tradycyjne - kruche, bardzo smaczne i takie słodkie!Udanych Walentynek :-).Składniki:250 g mąki pszennej125 g cukru pudru125 g masła, zimnego1 jajko1 strąk waniliiStrąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier.Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze).Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).
Aktualizacja, 10 styczeń 2011Wersja zimowa!
Źródło przepisu - przepis Pierre Herme, na słodkie i kruche ciasto.