ßßß Cookit - przepis na Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam sernika, i zapomniałam już, że to przecież jeden z najprostszych deserów :-). Tym razem chciałam, by był z jagodami, najlepiej by stanowił połączenie sernika londyńskiego Nigelli oraz sernika cassis z blogu Agnieszki. Udało się znakomicie, wygląda przepięknie fioletowo, smakuje wybornie, choć jagody nie dominują. 'Must bake' w sezonie jagodowym :-).
Składniki na spód :
150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
50 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód lub borówki amerykańskiej (z jagodami kolor sernika będzie ładniejszy, bardziej intensywny), zmiksowanych blenderem i przetartych przez sitko do otrzymania gładkiego puree
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę (przepis poniżej), wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Polewa:
250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-jagodowy