Wykonanie
Sernik z ulubionymi karmelkami i dulce de leche - miałam przeczucie, że będzie pyszny! Mam w domu dużego wyjadacza masy kajmakowej z puszki więc ucieszył się jak dziecko :-). Sernik ma idealną strukturę - nie jest ani mocno kremowy ani mocno zbity, choć bardziej skłania się w kierunku
polskich tradycyjnych serników (jeśli użyjecie polskiego
twarogu zmielonego). Pomysł na niego narodził się przy okazji wizyty w Ikei, gdzie możecie się zaopatrzyć w batoniki i
cukierki daim (można użyć jednych bądź drugich). Polecam!Składniki na spód:160 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive60 g
masła50 g drobno posiekanych batoników daim
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym
masłem i drobno posiekanymi batonikami.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać i schłodzić pół godziny w lodówce.Masa serowa:600 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 niepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie budyniu
waniliowego (40 g)2 łyżki
kaszy manny*3
jajka150 ml kwaśnej
śmietany 18%150 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g posiekanych batoników daimWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć zmielony
twaróg razem z
cukrem, kwaśną
śmietaną,
śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym,
kaszą, ekstraktem z
wanilii - na gładką masę. Wbijać po jednym
jajku i dalej ucierać. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Dodać posiekane batoniki i wymieszać.Całość przelać do tortownicy ze schłodzonym
ciasteczkowym spodem.Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Na wierzch:200 g dulce de leche (lub masy kajamkowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 godziny pod przykryciem
mleka skondensowanego słodzonego), czyli około pół puszki50 g posiekanych batoników daimSchłodzony sernik posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami.*
kaszę mannę można pominąć, jeśli lubicie mniej zwarte serniki lub zastąpić
mąką pszennąSmacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .