Wykonanie
Sernik idealny. Biała, rozpływająca się w ustach kremowa masa serowa z warstwą najlepszego musu
malinowego. Jest w nim wszystko, co kochamy – intensywność sernika i lekko kwaśny smak
malin. Wykorzystujmy teraz
owoce, które zebraliśmy latem i zamroziliśmy! Zamiast
malin można wykorzystać
owoce truskawki,
wiśni,
jeżyn lub
porzeczki. Polecam na Walentynki :-)Składniki na spód:160 g
ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Mus malinowy:300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej500 g
malin (świeżych lub mrożonych)1 łyżka
soku z cytryny100 g
cukru14 g
żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki
żelatynyMaliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej),
sok z cytryny i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka – nie będą potrzebne.
Żelatynę zalać
wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego
malinowego puree, dokładnie wymieszać, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z
malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu
malinowego wylać na schłodzoną masę
serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdobić
malinami, pokruszonymi
bezami i listkami
mięty.Smacznego :-).