Wykonanie
Waniliowy sernik ze słodziutkim musem z karmelowej
czekolady. Dla fanów deserów bardzo słodkich. Tutaj karmelowej słodkości nie da się uniknąć, trzeba ją kochać ;). Do musu wykorzystujemy
czekoladę o smaku karmelowym, o pięknym karmelowym kolorze; nie nadaje się
czekolada z nadzieniem karmelowym. Deser ozdobiony delikatnie, karmelowymi paseczkami i cukrowymi śnieżynkami.Składniki na spód:160 g
ciastek zbożowych lub owsianych30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli
wodnej** w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Mus karmelowy:1,5 łyżeczka
żelatyny w proszku lub 1,5 listka
żelatyny1,5 łyżki
wody280 g karmelowej
czekolady*500 ml
śmietany kremówki 30%, schłodzonej2 łyżki
likieru Bailey'sKarmelową
czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.W innej małej miseczce
żelatynę w proszku zalać zimną
wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.180 ml
śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą
żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej karmelową
czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by
czekolada się roztopiła. Dodać
likier i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (320 ml). Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej
śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej
śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła'.Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Czekoladowe paseczki:40 g karmelowej
czekolady, posiekanej10 ml
śmietany kremówki 30%Czekoladę i kremówkę umieścić w kąpieli
wodnej i roztopić. Przełożyć do woreczka z odciętym
rogiem i wycisnąć na schłodzony mus karmelowy.*
Czekolada karmelowa to
czekolada o smaku karmelu, nie nadziewana karmelem. Użyłam
czekolady Callebaut Gold 30,4% .* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję - link do kąpieli
wodnej .Smacznego :-).