ßßß
Doskonały sernik z lekkim musem czekoladowo - kawowym. W sam raz do kawki lub na spotkanie w większym gronie :-). Wyszukanego smaku dodaje mu prawdziwa zmielona kawa (nie rozpuszczalna) i likier migdałowy. Jeśli nie przepadacie za kawą - wystarczy ją pominąć, by otrzymać wyjątkowy sernik z musem z mlecznej czekolady. Polecam!Składniki na spód:160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych30 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę serową:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml śmietany kremówki 36%3 duże jajka3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.1,5 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny1,5 łyżki wody250 g mlecznej czekolady550 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej2 łyżki likieru amaretto5 lyżeczek kawy naturalnej, zmielonej (lub mniej, wedle gustu)Mleczną czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.W innej małej miseczce żelatynę w proszku zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.180 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej mleczną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodać sypką zmieloną kawę, likier i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (370 ml). Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła'.Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Ponadto:125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżeczka cukru pudruczekoladowe ozdobySernik przed podaniem udekorować dodatkową kremówką ubitą z cukrem pudrem i udekorować czekoladą.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli wodnej).Smacznego :-).

