ßßß
ciasteczkowy spód150 g ciasteczek owsianych4 łyżki masła120 g marcepanacukier puder do podsypywaniaCiasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Marcepan rozwałkować na placek o średnicy tortownicy, podsypując cukrem pudrem, wyłożyć na przygotowany ciasteczkowy spód.masa serowa750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)250 g mascarpone70 ml amarettoszklanka drobnego cukru4 jajka2 łyżki ekstraktu z wanilii2 lekko czubate łyżki mąki pszennejlekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej150 g żurawin (użyłam mrożonych, nie rozmrażałam wcześniej)dodatkowo50 g marcepanałyżka wody różanejcukier puderTwaróg i mascarpone utrzeć z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodać amaretto, ekstrakt i mąki, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawiny.Marcepan ugnieść z wodą różaną i odrobiną cukru pudru, następnie podsypując cukrem pudrem rozwałkować na cienki placek, pokroić w paski i ułożyć kratkę na górze sernika.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniemSmacznego!
