ßßß Cookit - przepis na Torcik sernikowy

Torcik sernikowy

nazwa

Wykonanie

Lekki, delikatny torcik sernikowy, praktycznie rozpływający się w ustach.. W smaku rewelacyjny, wizualnie perfekcyjny - nie opada, ponieważ jest pieczony w kąpieli wodnej. Bardzo polecam :-).
Składniki na kruchy spód:
150 g mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
100 g zimnego masła
2 żółtka
Składniki na ciasto kruche szybko posiekać i zagnieść. Uformować kulę ciasta, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa:
750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka (160 ml)
50 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać, odłożyć.
W misie miksera ubić białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, powoli, łyżka po łyżce.
Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodawać po łyżce twaróg, mascarpone, następnie wlewać mleko, ekstrakt, roztopione masło i wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wylać na podpieczony spód.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec w kąpieli wodnej* przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 160ºC i piec dodatkowe 60 minut (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta, sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Smacznego :-).
Przepis Izbushce Vica.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-sernikowy