Wykonanie
Sernik dedykowany małym i dużym
ciasteczkowym łasuchom. Sernik jest wyśmienity, biało – czarny z kremowym wykończeniem, a w
masie serowej zatopione są kawałki czarnych
ciasteczek, które urozmaicają jego teksturę.
Ciasteczka Oreo można zastąpić dowolnymi kakaowymi markizami lub
ciasteczkami z kawałkami
czekolady - wykorzystajcie swoje ulubione
ciasteczka, a nawet pierniczki :-). Ten sernik się nie nudzi!Składniki na spód:150 g
ciasteczek Oreo Lub Neo (razem z nadzieniem)2 łyżki
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:800 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub
serka kremowego typu philadelphia250 ml
śmietany kremówki 36%3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka2
żółtka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 opakowanie
ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz
ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać
ciasteczka Oreo, zatapiając je w
masie.Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Krem śmietankowy:250 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
mascarpone*1 łyżka
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i
serek mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić (trzepaczkami miksera do ubijania
białek) do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodając
cukier puder.Część
kremu śmietankowego posmarować cienką warstwą na schłodzonym serniku. Pozostałą część kremu umieścić w rękawie cukierniczym i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą wcisnąć mini Oreo. Schłodzić.*
Mascarpone nie jest konieczne. Zamiast niego można usztywnić kremówkę
żelatyną, nie jest to jednak konieczne, zwłaszcza jeśli planujemy sernik podać natychmiast po ozdobieniu.Smacznego :-).