ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 12 godzin
Sernik Neo OreoPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 12 godzinSkładnikiMasa serowa600 g twargu sernikowego(minimum 2krotnie mielony)250 g serka mascarpone200 ml śmietany kremóki4 szt. jajek3/4 szklanki cukru1 łyżka mąki pszenn1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka pasty waniliowej10 szt. ciasteczek Neo/OreoSpód200 g ciasteczek Neo/Oreo50 g masła(roztopionego)Krem śmietanowy125 g serka250 ml śmietany 30% lub 36%1 łyżka cukru9 szt. ciastek Neo/OreoPorcje: porcjiSposób przygotowaniaSpód ciasteczkowyTortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).Ciastka i masło (rozpuszczone) wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji zbliżonej do mokrego piasku.Na dno tortownicy wysypać ciasteczka. Wyrównać i schłodzić przez około pół godziny w lodówce (mniej więcej czas przygotowywania masy serowej).Masa serowaPiekarnik nagrzać do 150 stopni C.Wszystkie składniki poza ciasteczkami zmiksować (nie za długo, aby za bardzo nie napowietrzyć masy).Do masy serowej (będzie ona rzadka). dodać pokruszone ciasteczka (na pół lub ćwiartki). Delikatnie wymieszać.Masę serową wlać do tortownicy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika na 50 minut.Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudzić i wstawić do lodówki (na około 12 godzin).Krem śmietanowyMascarpone, śmietanę oraz cukier ubić na sztywno. Schłodzony sernik pokryć masą śmietanową (około 2/3 kremu).Rękawem cukierniczym/szprycą zrobić rozetki z masy i ułożyć w nich ciasteczka.Share this Recipe