Wykonanie
Sernik, który pokocha każdy, mały i duży. Aksamitna masa serowa, w której zatopione są
czekoladowe markizy (u mnie
ciasteczka Neo). Sernik jest na spodzie z
ciasteczek i udekorowany…
ciasteczkami. I wiecie co? Nie jest ich wcale za dużo.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 12 godzin
Sernik Neo OreoPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 12 godzinSkładnikiMasa serowa600 g
twargu sernikowego(minimum 2krotnie mielony)250 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremóki4 szt.
jajek3/4 szklanki
cukru1 łyżka
mąki pszenn1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka pasty waniliowej10 szt.
ciasteczek Neo/OreoSpód200 g
ciasteczek Neo/Oreo50 g
masła(roztopionego)Krem
śmietanowy125 g
serka250 ml
śmietany 30% lub 36%1 łyżka
cukru9 szt.
ciastek Neo/OreoPorcje: porcjiSposób przygotowaniaSpód
ciasteczkowyTortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Ciastka i
masło (rozpuszczone) wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji zbliżonej do mokrego piasku.Na dno tortownicy wysypać
ciasteczka. Wyrównać i schłodzić przez około pół godziny w lodówce (mniej więcej czas przygotowywania masy serowej).Masa serowaPiekarnik nagrzać do 150 stopni C.Wszystkie składniki poza
ciasteczkami zmiksować (nie za długo, aby za bardzo nie napowietrzyć masy).Do masy serowej (będzie ona rzadka). dodać pokruszone
ciasteczka (na pół lub ćwiartki). Delikatnie wymieszać.Masę
serową wlać do tortownicy na wcześniej przygotowany spód
ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika na 50 minut.Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudzić i wstawić do lodówki (na około 12 godzin).Krem
śmietanowyMascarpone,
śmietanę oraz
cukier ubić na sztywno. Schłodzony sernik pokryć masą
śmietanową (około 2/3 kremu).Rękawem cukierniczym/szprycą zrobić rozetki z masy i ułożyć w nich
ciasteczka.Share this Recipe