ßßß
Sernik dyniowy na korzennym spodzie/ przepis pochodzi z Moje Wypieki z moimi modyfikacjami /Składniki na spód:250g ciastek korzennych80g masła1 łyżeczka przyprawy korzennejMasło rozpuścić i ostudzić. Ciastka, razem z przyprawą, pokruszyć w malakserze na piasek, dodać masło. Wklepać w dno tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy owinąć od zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową. Schłodzić 30 minut w lodówce.Masa serowa:750g twarogu zmielonego trzykrotnie250g mascarpone3 żółtka3 jajka2 łyżki soku z cytryny3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej190g cukru (użyłam pół na pół z brązowym)425g puree z dyni*2 łyżeczki przyprawy korzennejDo przyrządzenia puree z dyni potrzebujemy średniej wielkości dyni, najlepiej hokkaido (ma najbardziej pomarańczowy kolor). Dynie myjemy, kroimy na mniejsze części i pieczemy w zakryty, naczyniu żaroodpornym w 190C przez 1,5h. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy na puree (można dla pewności przetrzeć przez sito, będzie idealnie gładkie i nie będzie odznaczać się w serniku).Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Ser mielimy trzykrotnie maszynką do mielenia. Dodajemy resztę składników. Miksujemy krótko, do połączenia składników, uważając, aby nie napowietrzyć masy - spektakularnie urośnie i tak samo opadnie. Wylewamy masę na schłodzony spód. Piekarnik nagrzewamy do 170C. Pieczemy w kąpieli wodnej - tortownicę umieścić w większym naczyniu, które napełniamy wrzątkiem do połowy wysokości formy. Do gorącego piekarnika wkładamy naczynie z wrzątkiem i tortownicą, zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy 1,5h, studzimy.Dodatkowo:150ml śmietanki 30%, schłodzonej2 łyżeczki cukru pudruŚmietanę ubijami na sztywno pod koniec dodając cukier. Dekorujemy wystudzony sernik, chłodzimy w lodówce.
Bon appetit!