Wykonanie
Od dzisiaj mój ulubiony sernik
dyniowy. Po prostu idealny! Jeśli nigdy nie piekliście sernika z dodatkiem puree z dyni, to będzie Wasz wzorcowy przepis. Jeśli lubicie, możecie jako spód wykorzystać
ciasteczka orzechowe, a na wierzch pokruszyć podprażone
orzeszki włoskie lub pekan.. Bardzo aromatyczny, jesienny sernik, który zaskoczy Was swoim smakiem!Składniki na spód:250 g
ciasteczek imbirowych80 g
masła, rozpuszczonego1 łyżeczka
przyprawy korzennej do piernikaWszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy - do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3
jajka3
żółtka2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej190 g drobnego
cukru do wypieków425 g puree z dyni*2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernikaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki na masę
serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony
ciasteczkowy spód wylać masę
serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli
wodnej** około 1 godziny i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Udekorować
bitą śmietaną. Kroić
ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).Do dekoracji:120 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudruŚmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!** Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .