Wykonanie
Sernik w sam raz na wieczór Halloween. Świetnie wygląda i ma cudowny korzenny smak, który rozgrzeje każdego w jesienne popołudnia.Sernik jest łatwy w przygotowaniu, należy jedynie pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu puree z dyni. Ja z reguły piekę na raz dwie czy trzy
dynie i
mogę się oddawać kulinarnemu dyniowemu szaleństwu. A wracając do sernika, to bardzo, bardzo polecam. Smakuje i dużym i małym.Potrzebujesz:Spód:250 g
ciasteczek typu "Digestive" (mam ostatnio problemy z kupieniem tych
ciasteczek, ale znakomicie zastępują je nasze rodzime "Krakuski"),80 g rozpuszczonego
masła,1 łyżeczka
przyprawy korzennej do piernika,1/2 łyżeczki
imbiru w proszkuMasa serowa:750 g
twarogu "z wiaderka",250 g
serka mascarpone,2
jajka i 1
żółtko,2 łyżki
soku z cytryny,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,1 łyżka
mąki pszennej,190 g drobnego
cukru do wypieków,425 g puree z pieczonej dyni (pokrój
dynie wraz ze skórą na większe kawałki, usuń nasiona a
dynię ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez jakiś 1,5 godziny w 180 stopniach C.). Po upieczeniu zmiksuj na puree,2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernikaWykonanie:Przygotuj tortownicę wielkości 24-26 cm (ja miałam 26) wykładając ją papierem do pieczenia.Pokrusz bardzo dokładnie
ciasteczka, dodaj do nich rozpuszczone
masło i wszystko porządnie wymieszaj aż uzyskasz masę o konsystencji mokrego piasku (oczywiście możesz to zrobić w malakserze). Tak przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy dokładniej ugniatającNagrzej piekarnik do 170 stopni C.Wszystkie składniki na masę
serową zmiksuj dokładnie na gładką masę. Nie miksuj jednak zbyt długo, bo napowietrzysz masę i sernik urośnie – nie o to nam chodzi :)Masę
serową wyłóż na
ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika i obniż temperaturę do 150 stopni C. Piecz około 1 godziny i 15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Udekoruj wedle uznania. U mnie był to
pomarańczowy barwnik w sprayu i czarny żel.
Smacznego!