ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Sernik w sam raz na wieczór Halloween. Świetnie wygląda i ma cudowny korzenny smak, który rozgrzeje każdego w jesienne popołudnia.
Sernik jest łatwy w przygotowaniu, należy jedynie pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu puree z dyni. Ja z reguły piekę na raz dwie czy trzy dynie i mogę się oddawać kulinarnemu dyniowemu szaleństwu. A wracając do sernika, to bardzo, bardzo polecam. Smakuje i dużym i małym.
Potrzebujesz:
Spód:
250 g ciasteczek typu "Digestive" (mam ostatnio problemy z kupieniem tych ciasteczek, ale znakomicie zastępują je nasze rodzime "Krakuski"),
80 g rozpuszczonego masła,
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Masa serowa:
750 g twarogu "z wiaderka",
250 g serka mascarpone,
2 jajka i 1 żółtko,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
190 g drobnego cukru do wypieków,
425 g puree z pieczonej dyni (pokrój dynie wraz ze skórą na większe kawałki, usuń nasiona a dynię ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez jakiś 1,5 godziny w 180 stopniach C.). Po upieczeniu zmiksuj na puree,
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
Przygotuj tortownicę wielkości 24-26 cm (ja miałam 26) wykładając ją papierem do pieczenia.
Pokrusz bardzo dokładnie ciasteczka, dodaj do nich rozpuszczone masło i wszystko porządnie wymieszaj aż uzyskasz masę o konsystencji mokrego piasku (oczywiście możesz to zrobić w malakserze). Tak przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy dokładniej ugniatając
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj dokładnie na gładką masę. Nie miksuj jednak zbyt długo, bo napowietrzysz masę i sernik urośnie – nie o to nam chodzi :)
Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika i obniż temperaturę do 150 stopni C. Piecz około 1 godziny i 15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Udekoruj wedle uznania. U mnie był to pomarańczowy barwnik w sprayu i czarny żel.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/10/sernik-dyniowy.html