ßßß
Sernik w sam raz na wieczór Halloween. Świetnie wygląda i ma cudowny korzenny smak, który rozgrzeje każdego w jesienne popołudnia.Sernik jest łatwy w przygotowaniu, należy jedynie pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu puree z dyni. Ja z reguły piekę na raz dwie czy trzy dynie i mogę się oddawać kulinarnemu dyniowemu szaleństwu. A wracając do sernika, to bardzo, bardzo polecam. Smakuje i dużym i małym.Potrzebujesz:Spód:250 g ciasteczek typu "Digestive" (mam ostatnio problemy z kupieniem tych ciasteczek, ale znakomicie zastępują je nasze rodzime "Krakuski"),80 g rozpuszczonego masła,1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika,1/2 łyżeczki imbiru w proszkuMasa serowa:750 g twarogu "z wiaderka",250 g serka mascarpone,2 jajka i 1 żółtko,2 łyżki soku z cytryny,3 łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej,190 g drobnego cukru do wypieków,425 g puree z pieczonej dyni (pokrój dynie wraz ze skórą na większe kawałki, usuń nasiona a dynię ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez jakiś 1,5 godziny w 180 stopniach C.). Po upieczeniu zmiksuj na puree,2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernikaWykonanie:Przygotuj tortownicę wielkości 24-26 cm (ja miałam 26) wykładając ją papierem do pieczenia.Pokrusz bardzo dokładnie ciasteczka, dodaj do nich rozpuszczone masło i wszystko porządnie wymieszaj aż uzyskasz masę o konsystencji mokrego piasku (oczywiście możesz to zrobić w malakserze). Tak przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy dokładniej ugniatającNagrzej piekarnik do 170 stopni C.Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj dokładnie na gładką masę. Nie miksuj jednak zbyt długo, bo napowietrzysz masę i sernik urośnie – nie o to nam chodzi :)Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika i obniż temperaturę do 150 stopni C. Piecz około 1 godziny i 15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Udekoruj wedle uznania. U mnie był to pomarańczowy barwnik w sprayu i czarny żel.



Smacznego!