Wykonanie
Zapewne większość z Was już wie, że moja miłość do serników nigdy nie należała do odwiecznych. Od pewnego czasu nastąpiła zmiana - zaczęłam je lubić. Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy.
Dynia nadała niesamowitego aromatu, koloru i sprawiła, że ten sernik jest prawdziwie doskonały. Przygotowanie jest
banalne i naprawdę szybkie. Najdłużej trwa pieczenie, a
potem jeszcze chłodzenie w lodówce... Uwierzcie - oczekiwanie w towarzystwie TAKICH zapachów wydaje się wieczne. Polecam Wam ten doskonały sernik oraz metodę pieczenia w kąpieli
wodnej, dzięki której nie ma ani jednego pęknięcia! Przepis i sposób wykonania znalazłam na Moich Wypiekach .
Składniki (tortownica o śr. 23 cm):- 425 g puree z dyni,- 750 g
twarogu półtłustego (3-krotnie zmielonego),- 250 g
mascarpone,- 3 całe
jajka + 3
żółtka,- 2 łyżki
soku z cytryny,- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
przyprawy korzennej,- 190 g
cukru,- spód: 250 g
ciasteczek korzennych, 80 g
masła, 1 łyżeczka
przyprawy korzennej.
Przygotowanie rozpoczynamy od dyni: myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 90 min. (do miękkości). Po upieczeniu
dynię obieramy ze skórki, czekamy aż ostygnie, a następnie miksujemy za pomocą blendera na puree. Jeśli okaże się go więcej niż potrzebujemy do sernika, resztę można zamrozić lub wykorzystać do innego dania/deseru.W czasie pieczenia dyni można przygotować spód: miękkie
masło,
ciasteczka i
przyprawę miksujemy za pomocą blendera na wilgotną masę. Wykładamy nią tortownicę (tylko dno można wyłożyć papierem; masę wklepujemy w dno i boki do połowy wysokości). Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. Można to zrobić na dwa sposoby: dwukrotnie obłożyć tortownicę folią aluminiową i piec w większym naczyniu napełnionym wrzącą
wodą (do połowy tortownicy z sernikiem) lub tortownicę z sernikiem piec na kratce, a piętro niżej umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą
wodą. Ja wybrałam drugi sposób z uwagi na brak większego naczynia, do którego mogłabym włożyć tortownicę. Dzięki kąpieli
wodnej sernik będzie równy oraz nie będzie pękał.Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na gładką masę. Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy ciasto sernikowe. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 150 stopni (wybieramy jeden ze sposobów pieczenia w kąpieli
wodnej i go stosujemy) i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu sernik studzimy, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego!