ßßß
Składniki (tortownica o śr. 23 cm):- 425 g puree z dyni,- 750 g twarogu półtłustego (3-krotnie zmielonego),- 250 g mascarpone,- 3 całe jajka + 3 żółtka,- 2 łyżki soku z cytryny,- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka mąki pszennej,- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,- 190 g cukru,- spód: 250 g ciasteczek korzennych, 80 g masła, 1 łyżeczka przyprawy korzennej.
Przygotowanie rozpoczynamy od dyni: myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 90 min. (do miękkości). Po upieczeniu dynię obieramy ze skórki, czekamy aż ostygnie, a następnie miksujemy za pomocą blendera na puree. Jeśli okaże się go więcej niż potrzebujemy do sernika, resztę można zamrozić lub wykorzystać do innego dania/deseru.W czasie pieczenia dyni można przygotować spód: miękkie masło, ciasteczka i przyprawę miksujemy za pomocą blendera na wilgotną masę. Wykładamy nią tortownicę (tylko dno można wyłożyć papierem; masę wklepujemy w dno i boki do połowy wysokości). Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić na dwa sposoby: dwukrotnie obłożyć tortownicę folią aluminiową i piec w większym naczyniu napełnionym wrzącą wodą (do połowy tortownicy z sernikiem) lub tortownicę z sernikiem piec na kratce, a piętro niżej umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Ja wybrałam drugi sposób z uwagi na brak większego naczynia, do którego mogłabym włożyć tortownicę. Dzięki kąpieli wodnej sernik będzie równy oraz nie będzie pękał.Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na gładką masę. Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy ciasto sernikowe. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 150 stopni (wybieramy jeden ze sposobów pieczenia w kąpieli wodnej i go stosujemy) i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu sernik studzimy, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego!