Wykonanie
Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od
słonecznego,
dyniowego sernika na aromatycznym,
ciasteczkowym spodzie.Sernik według przepisu z bloga Moje Wypieki, z moimi małymi modyfikacjami (pominęłam
mascarpone, dałam więcej
twarogu, użyłam
biszkoptów i dodałam ciemne
kakao), który robiłam już kilka
razy i zawsze udawał się znakomicie oraz smakował pysznie. Pracy przy nim 10 minut - zarówno składniki na spód, jak i na masę
serową miksuje się tylko do połączenia i całość piecze w kąpieli
wodnej. Dzięki temu sernik jest aksamitny, mazisty i, co najważniejsze, nie pęka i jest równiusieńki jak stół. Zawsze :)Możecie go udekorować kleksami
bitej śmietany albo polać karmelem lub po prostu oprószyć
cynamonem. Przekonajcie się sami, to najlepszy sernik
dyniowy jaki
jadłam :) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA MASĘ
SEROWĄ ( w temperaturze pokojowej):\1 kg
twarogu mielonego (użyłam
twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego)400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido)3
jajka3
żółtka2 łyżki
soku z cytryny200 g
cukru1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernikaSKŁADNIKI NA SPÓD:250 g
ciastek imbirowych lub
orzechowych (użyłam zwykłych
biszkoptów)100 g roztopionego
masła1 łyżeczka
przyprawy korzennej do piernika2 łyżki ciemnego
kakaoWYKONANIE:SPÓD:Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz
owiń formę folią, kilka
razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.
Ciastka lub
biszkopty zmiel w malakserze lub blenderze z pozostałymi składnikami do otrzymania konsystencji mokrego piasku.Wyłóż masą
ciasteczkową dno i boki formy dociskając ja dobrze dłońmi. Wsadź tortownicę ze
spodem do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki na masę
serową zmiksuj dokładnie, ale krótko (tylko do połączenia się składników), na gładka masę, tak aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać.Przelej masę na schłodzony spód
ciasteczkowy.Tortownicę wstaw do większej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą
wodą. Wsadź sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz go przez 1,5 godziny.Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej
wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj kleksami
bitej śmietany i oprósz je
cynamonem. Smacznego!* Jak zrobić miąższ z dyni:
Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij
dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do sernika, a resztę zostaw na inny mój
dyniowy przepis:)Dyni Hokkaido (mała, czerwono-pomarańczowa) nie trzeba obierać ze skórki i dlatego jej najczęściej używam.