ßßß
Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym spodzie.Sernik według przepisu z bloga Moje Wypieki, z moimi małymi modyfikacjami (pominęłam mascarpone, dałam więcej twarogu, użyłam biszkoptów i dodałam ciemne kakao), który robiłam już kilka razy i zawsze udawał się znakomicie oraz smakował pysznie. Pracy przy nim 10 minut - zarówno składniki na spód, jak i na masę serową miksuje się tylko do połączenia i całość piecze w kąpieli wodnej. Dzięki temu sernik jest aksamitny, mazisty i, co najważniejsze, nie pęka i jest równiusieńki jak stół. Zawsze :)Możecie go udekorować kleksami bitej śmietany albo polać karmelem lub po prostu oprószyć cynamonem. Przekonajcie się sami, to najlepszy sernik dyniowy jaki jadłam :) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( w temperaturze pokojowej):\1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego)400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido)3 jajka3 żółtka2 łyżki soku z cytryny200 g cukru1 łyżka mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernikaSKŁADNIKI NA SPÓD:250 g ciastek imbirowych lub orzechowych (użyłam zwykłych biszkoptów)100 g roztopionego masła1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika2 łyżki ciemnego kakaoWYKONANIE:SPÓD:Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Ciastka lub biszkopty zmiel w malakserze lub blenderze z pozostałymi składnikami do otrzymania konsystencji mokrego piasku.Wyłóż masą ciasteczkową dno i boki formy dociskając ja dobrze dłońmi. Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj dokładnie, ale krótko (tylko do połączenia się składników), na gładka masę, tak aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać.Przelej masę na schłodzony spód ciasteczkowy.Tortownicę wstaw do większej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wsadź sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz go przez 1,5 godziny.Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj kleksami bitej śmietany i oprósz je cynamonem. Smacznego!* Jak zrobić miąższ z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do sernika, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:)Dyni Hokkaido (mała, czerwono-pomarańczowa) nie trzeba obierać ze skórki i dlatego jej najczęściej używam.