ßßß
Z Halloween mamy kilka oczywistych skojarzeń: duchy, strachy, przebrania, "cukierek albo psikus", no i oczywiście dynię! Mam dla Was propozycję, co dyniowego podać gościom w ten pełen magii wieczór!SERNIK DYNIOWYSkładniki na formę 24 cm:Spód:250 g ciasteczek imbirowych lub zwykłych zbożowych80 g masła1 łyżeczka przyprawy do piernikaMasa serowa:750 g sera białego (gładkiego)250 g serka mascarpone3 jajka3 żółtka2 łyżki soku z cytryny3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej190 g cukru (najlepiej drobnego)425 g upieczonej i zmiksowanej dyni1 łyżka przyprawy do piernikaCiasteczka mielimy i łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy.Przygotowanie dyni: kroimy ją na mniejsze kawałki (półksiężyce) i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Moja dynia piekła się około 2 godzin – dynia była na tyle miękka, że mogłam w nią bez problemu wbić widelec i przełamać ją na mniejsze części. Przestudzoną dynię należy obrać i zmiksować na gładką masę blenderem lub w malakserze.Składniki masy serowej – wszystkie w temperaturze pokojowej- miksujemy na gładką masę. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, ciasto wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i obniżamy od razu temperaturę pieczenia do 150 stopni. W piekarniku umieszczamy wcześniej naczynie z wodą. Pieczemy około 1,5 godziny, następnie zmieniamy program pieczenia - włączamy tylko dolną grzałkę i obniżamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy jeszcze około 45 - 60 minut. Patyczek po sprawdzeniu powinien być wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Sernik podajemy schłodzony.Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com