Wykonanie
Z Halloween mamy kilka oczywistych skojarzeń: duchy, strachy, przebrania, "
cukierek albo psikus", no i oczywiście
dynię! Mam dla Was propozycję, co
dyniowego podać gościom w ten pełen
magii wieczór!SERNIK
DYNIOWYSkładniki na formę 24 cm:Spód:250 g
ciasteczek imbirowych lub zwykłych zbożowych80 g
masła1 łyżeczka
przyprawy do piernikaMasa serowa:750 g
sera białego (gładkiego)250 g
serka mascarpone3
jajka3
żółtka2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej190 g
cukru (najlepiej drobnego)425 g upieczonej i zmiksowanej dyni1 łyżka
przyprawy do piernika
Ciasteczka mielimy i łączymy z roztopionym
masłem. Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy.Przygotowanie dyni: kroimy ją na mniejsze kawałki (półksiężyce) i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Moja
dynia piekła się około 2 godzin –
dynia była na tyle miękka, że mogłam w nią bez problemu wbić widelec i przełamać ją na mniejsze części. Przestudzoną
dynię należy obrać i zmiksować na gładką masę blenderem lub w malakserze.Składniki masy serowej – wszystkie w temperaturze pokojowej- miksujemy na gładką masę. Masę
serową wylewamy na schłodzony spód, ciasto wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i obniżamy od razu temperaturę pieczenia do 150 stopni. W piekarniku umieszczamy wcześniej naczynie z
wodą. Pieczemy około 1,5 godziny, następnie zmieniamy program pieczenia - włączamy tylko dolną grzałkę i obniżamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy jeszcze około 45 - 60 minut. Patyczek po sprawdzeniu powinien być wilgotny, ale nie oblepiony
ciastem. Sernik podajemy schłodzony.Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com