ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE110g maki pszennej55g masła50g cukru pudru1 duże żółtkoMASA SEROWA700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)200g mascarpone150g cukru50g stopionego masła4 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego)3 łyżki kakao2 łyżki (20g) mąki pszennej1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:- mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne, posiekane na drobne kawałki masło oraz żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez 30-60 minut w lodówce- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, ponownie na krótko schłodzić- piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni- ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić- boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem)
- składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową- piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć, ale zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika)- twaróg, mascarpone, stopione masło (ostudzone), przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zmiksować krótko do uzyskania jednolitej masy- do masy dodawać po jednym jajku oraz białko, po każdym krótko miksować- na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować- masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, zmiksować lub wymieszać
- na środek podpieczonego ciasta wykładać naprzemiennie masę jasną i ciemną, zaczynając od dwóch łyżek masy jasnej, na jej środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd.- masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta- gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero po wstępnym przestygnięciu można studzić go dalej na blacie kuchennym- całkowicie ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
Sernik zebra można przygotować również na spodzie z rozdrobnionych herbatników i masła, ja jednak preferuję klasyczne kruche ciasto i w większości przepisów na blogu właśnie takie znajdziecie w przepisach na serniki.Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, kroić delikatnie, żeby wzór zebry pozostał nienaruszony.