ßßß
Nasz noworoczny sernik :-). Pyszna, idealna masa serowa i mus śmietankowy ze sporą zawartością procentów w postaci likieru Baileys. Rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Likier ten jest dostępny w wielu wariantach smakowych (mój ulubiony to pomarańczowa trufla), więc za każdym razem deser może smakować trochę inaczej... Ozdóbcie go wiórkami z czekolady, będzie wyglądał dostojnie. Nie zawiedziecie się, polecam!Składniki na spód:160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive30 g masła, roztopionegoCiastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz szeroką folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml śmietany kremówki 36%3 duże jajka3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową przelać do tortownicy i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160 stopni C przez około 40 – 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić.Mus z Baileys:400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej125 ml likieru Baileys1,5 łyżki kakao, przesianego2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2,5 listka żelatyny4 łyżki cukru pudruŻelatynę w proszku zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Wymieszać z likierem Baileys.W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kakao i cukier puder. Ubić do sztywności. Strużką wlewać likier Bailey’s z żelatyną, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników.Czekoladowe rurki:60 g mlecznej czekoladyPrzygotować czekoladowe rurki. W tym celu czekoladę roztopić w kąpieli wodnej . Płynną, rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednocześnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.Na wystudzoną masę serową wyłożyć mus Baileys, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Na wierzch wyłożyć wiórki czekoladowe.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli wodnej).Smacznego :-).