Wykonanie
Wiosenny sernik z musem z
mango, w kolorze wielkanocnych kurczaczków ;-). Świeży, orzeźwiający, obłędny smak musu i pyszna glazura z
mango, którą ze względu na konsystencję nazywam po prostu żelką. Sernik z
mango to deser, który bardzo Wam posmakuje - spód z
ciasteczek maślanych, klasyczny biały sernik i... 3 duże sztuki dojrzałego
mango w jednej tortownicy! Bardzo polecam.Składniki na spód:190 g
ciastek maślanych40 g
masła, roztopionego
Ciastka (w całości) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (alternatywnie można
ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć używając wałka).Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.Składniki na masę
serową:600 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie300 ml
śmietany kremówki 36%4 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3,5 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.Mus z
mango:600 g puree z
mango (mniej więcej 2 sztuki
mango)3 łyżki
soku z cytryny3 - 4 łyżki
cukru24 g
żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków
żelatyny350 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Mango obrać, usunąć pestkę. Zważyć - powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree.Puree z
mango przelać do garnuszka. Dodać
cukier,
sok z cytryny, zagotować (puree powinno się wyraźnie zagotować). Zdjąć z palnika.W międzyczasie
żelatynę zalać
wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać wystudzone, gęstniejące puree z
mango, w
trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug
śmietany.Na schłodzony sernik wyłożyć mus z
mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Żelka z
mango:300 g puree z
mango (mniej więcej 1 sztuka
mango)1 łyżka
soku z cytrynypół łyżki
cukru12 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki
żelatynyMango obrać, usunąć pestkę. Zważyć - powinniśmy otrzymać 300 g miąższu. Zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree.Puree z
mango przelać do garnuszka. Dodać
cukier,
sok z cytryny, zagotować (puree powinno się wyraźnie zagotować). Zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać
wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).Żelkę z
mango wylać na mus z
mango, wyrownać. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego :-).
Do upieczenia sernika wykorzystałam tortownicę ceramiczną Kaiser z
serii Living dostępną w sklepie internetowym AleDobre.pl . Tortownica posiada podwójne wymienialne dno - gładkie (np. do serników lub ciast z
owocami) i karbowane z kominem (do babek lub innych ciast ucieranych - odwracamy je po upieczeniu i możemy cieszyć się oryginalnym wyglądem ciasta). Ja oczywiście do sernika wykorzystałam tradycyjne gładkie dno.Tortownica jest ceramiczna, solidna, ładnie wykończona, rozpinana. Co najważniejsze dla mnie, dno tortownicy jest wypuszczone poza obręcz (zerknijcie na zdjęcie) - takie tortownice są moje ulubione, tylko takich używam. Dzięki temu wypiek pozostaje idealne równy przy spodzie a zawartość nie wycieka z formy (co jest szczególnie ważne przy pieczeniu w kąpieli
wodnej). Powłoka ceramiczna którą pokryte jest wnętrze formy jest łatwa do utrzymania w czystości i nie powoduje przywierania ciast.Drugie, wymienne karbowane dno jest z kominem. Z pewnością przyda się Wam do wypieku babek wielkanocnych - dzięki kominowi ciepło jest równomiernie rozprowadzane po formie, ciasto piecze się szybciej i lepiej również od środka.Warto kupić, jeśli zależy Wam na wysokiej jakości formy, forma jest fenomenalna i z powodzeniem może posłużyć wiele lat.Do kupienia oczywiście na AleDobre.pl :-).
Tyle słońca w całym
mieście cieście!
---------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/