Wykonanie
Deser na zimno, dzisiaj bardziej elegancko – w specjalnych metalowych obręczach. Nie jest trudny do wykonania, choć trochę rozłożony w czasie. Na deser składa się pyszny delikatny sernik z
mango przykryty musem
truskawkowym, a wszystko na chrupkim spodzie z
ciasteczek. Nazwę deseru wymyśliły moje dzieci, to była chyba najtrudniejsza część w dzisiejszym słodkim przedsięwzięciu :-). Nie martwcie się, jeśli nie posiadacie (lub nie dacie rady zakupić) specjalnych obręczy do deserów na zimno - można ciasto zrobić w tortownicy 22 - 23 cm. Smakuje jak lato! I stąd jego nazwa. Polecam na weekend... a może na najbliższą okazję - Dzień Ojca?Przepis na 8 porcji.Składniki na spód:150 g
ciastek owsianych lub zbożowych30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Obręcze do deserów o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej obręczy nasypać
ciasteczek, po równo, wyrównać palcami i wklepując je w dno. Schłodzić w lodówce do momentu przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:2 sztuki dojrzałego
mango2 łyżki
soku z cytryny100 g
cukru250 g
twarogu, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej150 ml kremówki 36%, schłodzonej5 łyżeczek (20 g)
żelatyny w proszku lub 5 listków
żelatynyŻelatynę zalać małą ilością
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.
Mango obrać, zmiksować z
sokiem z cytryny do otrzymania gładkiego puree - będzimy potrzebować około 500 ml puree. Przełożyć do garnuszka, dodać
cukier i doprowadzić do wrzenia, pogotować przez pół minuty. Zdjąć z palnika, do jeszcze gorącego puree dodać rozpuszczoną
żelatynę i wymieszać do połączenia. Odłożyć do wystudzenia do temperatury pokojowej.W misie miksera dokładnie rozetrzeć lub zmiksować zmielony
twaróg. Dodać przestudzone puree z
mango i zmiksować do połączenia (nie może być grudek).W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę, do sztywności. Dodać do mieszanki z
mango i delikatnie wymieszać do połączenia. Gotową masę
serową równo rozdzielić pomiędzy obręcze. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Składniki na masę
truskawkową:250 g
truskawek2 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny12 g (3 łyżeczki
żelatyny) lub 3 listki
żelatyny100 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Truskawki odszypułkować, zmiksować z
sokiem z cytryny na puree. Dodać
cukier, podgrzać do rozpuszczenia się
cukru i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać małą ilością
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.Gorącą
żelatynę wymieszać z jeszcze ciepłym
truskawkowym puree, do połączenia. Odłożyć do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić. Delikatnie wymieszać z przestudzonym puree
truskawkowym. Mus
truskawkowy wyłożyć na serniczki z
mango w obręczach, wyrównać. Schłodzić przez minimum 4 godziny.W celu wyjęcia deseru z obręczy lekko podgrzać boki obręczy np. suszarką następnie wypchnąć go od dołu specjalnym 'przydasiem' najczęściej dołączonym do zestawu obręczy. Ułożyć na paterze, ozdobić świeżymi
owocami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).