ßßß




Sezon na truskawki w pełni, zapasy na zimę porobione, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś mocno truskawkowego, lekkiego ciachaDzisiejsze ciasto, to jedno z moich ulubionych i na pewno pojawi się w innych, sezonowych smakachTo co je wyróżnia i skłania do zrobienia, to jego prosty minimalizm przygotowania i rozpływająca się podczas jedzenia konsystencja – mi przypomina to trochę takie ptasie mleczko w wersji domowej – truskawkowej 😉Składniki:1. Spód300g ciasteczek oreo ( można zastąpić orito z biedronki )90g masła2. Masa500g truskawek330ml śmietanki 30%4 łyżki cukru ( ilość można zmienić w zależności od słodkości truskawek )2 łyżki żelatynysok z 1 całej cytrynyPrzygotowanie:1.SpódCiasteczka razem z nadzieniem rozdrabniamy do konsystencji drobnego, mokrego piasku.Łączymy z płynnym masłem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wykładamy spód i brzegi formy.Formę z ciasteczkowym spodem wkładamy do lodówki.2.MasaTruskawki, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy całość, do rozpuszczenia się cukru.Miksujemy zawartość garnuszka blenderem na gładki sos i doprowadzamy go do wrzenia.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody, mieszamy dokładnie do całkowitego jej rozpuszczenia i wlewamy do gorącego sosu truskawkowego. Odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy nasz sos truskawkowy uzyska już temperaturę pokojową, ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę i ubitą dodajemy stopniowo do sosu.Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Masę truskawkową wylewamy na schłodzony, ciasteczkowy spód i całość wędruje do lodówki do stężenia i schłodzenia ( najlepiej na noc ).Gotowe ciasto udekorować możemy według uznania ( pokruszonymi ciastkami, świeżymi owocami, bitą śmietaną ), kroimy w kostkę bądź trójkąty i zajadamyZainspirowana przepisem ze strony mojewypieki.comJeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom