ßßß
Składniki (forma o średnicy 31 cm):- spód: 300 g ciasteczek typu Oreo, 60 g masła,- 450 g truskawek,- 200 ml śmietany 30 lub 36%,- 1/3 szklanki cukru,- sok z 1/2 cytryny,- 2 łyżki żelatyny,- dodatkowo: truskawki do dekoracji.
Ciasteczka kruszymy w blenderze. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy do całkowitego połączenia. Powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Gotową masę wysypujemy do formy na tartę, starannie układamy, wyrównujemy. Zostawiamy w lodówce na ok. 30 minut.Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy przez ok. 20 minut. Truskawki powinny się rozpaść. Możemy jeszcze zmiażdżyć je (delikatnie) za pomocą tłuczka do ziemniaków, wówczas uzyskamy masę z kawałkami owoców. Wyłączamy gaz. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia.Gdy masa będzie zimna, zaczynamy przygotowanie końcowego etapu. Śmietanę ubijamy w mikserze. Powinna być wcześniej schłodzona. Do ubitej śmietany dodajemy zimną masę truskawkową. Mieszamy do połączenia. Gotową masę równomiernie rozprowadzamy na kakaowym spodzie. Wierzch ciasta dekorujemy umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Ciasto należy schłodzić przez minimum 1,5 godziny w lodówce. Smacznego!