Wykonanie
Absolutnie doskonały. Nawet nie wiem, co o nim napisać, bo cokolwiek napiszę, będzie zbyt skromnie. W smaku trochę jak sernik londyński Nigelli, jednak klasycznie - z prawdziwą
wanilią. Ciężko się od niego oderwać..Składniki na spód:225 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive75 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:450 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie225 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii3
jajka120 g drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Uwaga: sernik jest niski, jeśli wolicie wyższe serniki, od razu najlepiej zwiększyć proporcje masy serowej (wtedy też trochę dłużej trzeba piec).Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Przepis autorstwa Jennie Shapter.