ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

nazwa

Wykonanie

Absolutnie doskonały. Nawet nie wiem, co o nim napisać, bo cokolwiek napiszę, będzie zbyt skromnie. W smaku trochę jak sernik londyński Nigelli, jednak klasycznie - z prawdziwą wanilią. Ciężko się od niego oderwać..
Składniki na spód:
225 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
75 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
450 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
225 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Uwaga: sernik jest niski, jeśli wolicie wyższe serniki, od razu najlepiej zwiększyć proporcje masy serowej (wtedy też trochę dłużej trzeba piec).
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Przepis autorstwa Jennie Shapter.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-waniliowy