Wykonanie
Ostatnio na blogu nie wiele było przepisów na serniki . Postanowiłam to zmienić, zwłaszcza, że można już kupić przepyszne, pachnące lasem
jagody .Sernik z
jagodami – przepis:400 g
twarogu półtłustego150 g świeżych
jagód200 ml
śmietany kremówki 30%130 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 średnie
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegomasłoJagody myjemy, przebieramy i osuszamy.
Ser mielimy dwa, trzy
razy. Zmielony
twaróg,
cukier,
jajka, kremówkę, ekstrakt
waniliowy i
mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski, po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do dwóch foremek (o średnicy 9-10 cm) wyłożonych papierem do pieczenia oraz wysmarowanych
masłem. Na wierzch wysypujemy
jagody. Sernik wstawiamy na 45-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki.