Wykonanie
Truskawki można wykorzystać też do przygotowania pysznego sernika. Słodka waniliowa baza serowa dobrze komponuje się z zapachem i smakiem pieczonych
truskawek.380 g
twarogu półtłustego250-300 g
truskawek200 ml
śmietany kremówki 30%120 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej3
jajka2 łyżki ekstraktu
waniliowegoSer mielimy dwa, trzy
razy. Zmielony
twaróg,
cukier,
jajka, ekstrakt
waniliowy, kremówkę i
mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski, po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy (o średnicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem. Na wierzchu układamy umyte i osuszone
truskawki. Sernik wstawiamy na 60-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki.